Стань тим, хто покращить IT-освіту в Україні!

Розмови про цінності, місію та майбутнє викладання Інформатики в закаладах освіти України.

Вітаємо вас у блозі кафедри “Інформатики” Комунального закладу “Харківська гуманітарно-педагогічна академія”. Разом із викладачами, студентами та випускниками ми будемо обговорювати те як влаштоване освітнє середовище в Україні, що надихає освітян на створення власних навчальних ІТ-проектів, дізнаємось про дивовижні факти, цікаві історії з досвіду викладання Інформатики як в школі, так і в приватних закладах (курси, онлайн-проєкти тощо).

Image from pexels.com

1. Ідея створення блогу

У століття цифрових та мережевих технологій інформатика стала фундаментальною наукою. Її використання формують всі сфери життя: без неї неможливо уявити бізнес, дослідження, медицину і спілкування. Аби вміло користуватися новітніми розробками/технологіями і мати можливість допомогти в їх формуванні, необхідно передавати базові знання про них в школі. Це і є одним із завданням, яке стоїть перед вчителями інформатики.

Існує стереотип, що викладач/учитель Інформатики може працювати лише в школі, але це не так. Маючи знання з педагогіки та ІТ-навички у людини зявляється більше можливостей, наприклад, робота тьютором, ментором, викладачем, розробником освітніх ІТ-проектів, програмістом, тестувальником, дизайнером веб-додатків тощо.

Крім цього, за останніми показниками опитування проєкту “Освіторії” 41,5 % українців не цінують працю вчителів. Саме тому у нас є мета підвищити обізнанність нашого суспільства про особливості педагогічної професії в сфері ІТ.

Про важливість педагогічної освіти в ІТ-сфері розповість в аудіо-журналі наш гість — Марина Курбатова, викладач ІТ-технологій в комп’ютерній академії ШАГ, випускниця спеціальності “Середня освіта. Інформатика” КЗ ХГПА.

Наша мета — надати студентам та викладачам можливість долучитися до творення нової освітньої історії України.

2. Коротко про навчання

ІТ-освіта в даний час є одним з основних будівельних блоків загальної освіти і включає в себе не тільки знання основ, додатків і методів роботи ІТ-систем, але і оцінку їх соціальної значущості.

Під час навчання на ОПП Середня освіта (Інформатика) ви здобуте найважливіші технічні і дидактичні навички та знання:

Image from giphy.com
  • фундаментальні фізико-математичні знання;
  • розвиток аналітичних та комінукативних здібностей;
  • вміння працювати із програмним кодом, комп’ютерними мережами тощо;
  • вміння розробляти власні інтерактивні навчальні матеріали (e-books, ігрові тренажери та презентації, мультимедійні продукти, тощо);
  • вміння працювати з графічними програмами та додатками (Adobe Photoshop, Illustrator, CorelDraw, Canva тощо).
  • вміння цікаво пояснювати школярам, слухачам курсів/тренінгів про користування технологіями в захоплюючій і дидактично обґрунтованій манері.

Більш детально про спеціальність та вступ ти можеш дізнатися з нашого буклету.

Переваги навчання

Варто відмітити те, що колектив кафедри має багаторічний досвід роботи в різних освітніх, волонтерських, ІТ проектах, як в межах України, так і закордоном. Деякі із викладачів постійно беруть участь у розробці різних навчальних видань та програм разом із такими відомими видавництвами як Ранок, “Видавнича група “Основа” та ін.

Рекламне відео кафедри “Інформатика” КЗ “ХГПА”

Однією із переваг є те, що студенти та викладачі спеціальності постійно співпрацюють із різними університетами, організаціями задля професійного розвитку. Таким чином, студенти-викладачі отримують особливо інтенсивну підтримку і можуть брати участь у спеціальних заходах, семінарах та лекціях.

Навчальний комбінований комплекс “Жукроід”

Наприклад, у 2020 році творчий колектив кафедри Інформатики КЗ ХГПА та кафедри “Комп’ютерних систем та технологій” ХНЕУ імені Семена Кузнеця (студенти та викладачі) створили власний навчальний комбінований комлекс “Жукроід” для вивчення основ алгоритмізації та програмування (для ознайомлення натисніть на підкреслений текст).

Також, важливим пунктом є те, що у викладача/учителя інформатики є відмінні перспективи працевлаштування та стажування в Україні та закордоном.
Більш детально про історію кафедри можна ознаймитися за посиланням нижче за допомогою інтерактивної стрічки часу.

3. Опитування

Запрошуємо вас доєднатися до загального опитування стосовно важливості ІТ-спеціальностей та педагогічної освіти.

За останніми даними цього опитування 58,3% учнів вважають, що ІТ-освіта є привабливим напрямком розвитку, та 50% прагнуть аби викладання Інформатики в школі поліпшилось.

Тому запрошуємо всіх долучитися до змін в ІТ-освіті в України!

Автори статті — студенти першого курсу магістерської програми “Комп’ютерні науки” (кафедра “Інформатики” КЗ “ХГПА).

--

--

Інформатика? Це захоплююче!
0 Followers

Розмови про цінності, місію та майбутнє викладання Інформатики в закаладах освіти України. Автори блогу творчий колектив кафедри Інформатики КЗ “ХГПА”